Wednesday, October 23, 2013

Den perfekte godnatt-te


I slutten av juli ble jeg introdusert for en ny urtete som med et brak utkonkurrerte både kamilleblomster og myntete. Jeg oppdaget lindeblomst.

Fra før visste jeg at lindetrær er magiske skapninger som nesten aldri dør, selv vedkubber kan finne på å spire. Men ikke før i sommer ble jeg klar over at lindetrær også gir blomster som kan brukes til te. 
Te trukket på kamilleblomster er kjent for  å være beroligende, blant andre ting. I følge mine kilder inneholder lindeblomster naturlig antipsykotiske stoffer, som betyr at te trukket på disse blomstene er den perfekte kveldsdrikk. To kopper med te før sengetid, og hodet fylles av varmt mørke og rolige tanker. Ikke en gang kamillete har like god effekt, i alle fall ikke på meg.

Tørket lindeblomst er små og litt knudrete blomster, beige i farge. De skal gjerne trekke lenge. Teen får en lys, gyllengul farge, lysere enn for eksempel te trukket på kamilleblomst. Smaken er også mild og ganske søt. Hvis du ikke liker urtete med umamismak, bør du blande den ut med andre og litt skarpere urter, som for eksempel kamille, lavendel eller rosmarin.

Jeg har prøvd ut litt ulike kombinasjoner, med en blanding av kamille og lindeblomst som base. Den varianten jeg har endt opp med er en blanding av mye forskjellig, og den gir en fin balanse mellom mildt, søtt og litt skarpt.  Jeg har fått de fleste ingrediensene enten fra den lokale matbutikken eller fra TGR, av alle steder - de har poser med urter til femten kroner. Lindeblomstte får du på de fleste helsekostbutikker, men her koster den mer enn du har råd til. Hvis du derimot er heldig og bor i nærheten av en "innvandrersjappe", er sjansen stor for at de har kjempebillig lindeblomstte i små, gjennomsiktige plastlommer. Spør deg frem!

2/6 kamilleblomst
2/6 lindeblomst
1/6finmalt mynte
litt lavendel
bittelitt karve
noen biter hel kanelstang for søt smak (Kanel kan byttes ut med ørlite vaniljestang, eventuelt sløyfes. Prøv med honning!)

Det neste steget er å prøve denne teen sammen med Legevendelrot, men det har jeg ikke fått tak i ennå. Det får bli neste sommers innhøstingsprosjekt.