Sunday, May 13, 2007

forkjølelseste

I disse sykdomstider kan tips om sunn og helende te være på sin plass. Jeg har oppsøkt min kjære kjerringrådsbok og sjekket opp teoppskrifter som hjelper på tett bryst og tett nese og sikkert vondt i halsen også. (De følgende oppskrifter skal egentlig innåndes med et håndkle over hodet, og jeg kan bevitne at det faktisk både virker og er deilig om en er tett som en badekarspropp i brystet. Jeg har i midlertid også lagt til alternative teoppskrifter på de samme sakene, du kan jo velge. Har du vondt i halsen anbefales innånding, all den tid en skal unngå varme drikker i såre halser.)

Kamille! Selvfølgelig. Bakteriehemmende, krampeløsende, grønt og sunt - og billig, hvis du husket å plukke i august - kamille er virkelig en gave til det norske folk. Ellers får en kjøpt kamille i løsvekt på de fleste tebutikker, skulle jeg tro - jeg tror til og med at en kan finne teposer på butikken.

Kjerringrokk! En annen av Norges fasiliteter. Kan også plukkes vilt i løpet av sommeren, tørkes og brukes når som helst. Om du ikke er tilhenger av skogsturer om sommeren, kan du jo besøke apoteket i stedet.

Timian! Hah! det visste du vel ikke? Timian, perfekt til poteter, pizza og forkjølelseste. Smaker kanskje best av alle tre, er også bakteriehemmende og krampeløsende - dessuten er sjansen for at det finnes i kjøkkenskapet ditt overhengende stor. Og om forkjølelsen har tatt deg på sengen, bokstavelig talt, er kjøkkenredskaper fine å ha.

Hva gjør du så?

Om du går for innånding bruker du denne fremgangsmåten:

2 spiseskjeer urter kokes i en halv liter vann i 30 minutter, legg et håndkle over hodet og pust så lenge du klarer - ta pauser innemellom.

Om du heller vil gå for teen, kok opp en halv liter vann og ta vekk fra platen. Hell urter i vannet og la det stå under lokk i 10 minutter - sil og drikk.

For ekstra effekt, og dette gjelder begge metodene: bland i litt honning. Honning virker slimløsende, smertestillende og bakteriehemmende - et naturlig underverk.

No comments:

Post a Comment