Monday, May 18, 2009

søndagens prosjekt - røkte bær og nøtter

I går blandet jeg 1 del rooios med hasselnøtt, 1 del lapsang souchong og litt indian spice i løsvekt* - denne siste kan sannsynligvis erstattes med kardemomme og noe mørk, rød fruktte. Og resultatet?

Det har gått opp for meg at det bare er noen utvalgte mennesker som er like glad som meg i den røkte smaken av lapsang, (på folkemunne "bålte" fordi det smaker slik bål lukter) fordi det kolliderer med assosiasjoner. Denne blandingen smakte derimot veldig lite bål, den smakte mørkt, ikke bittert, litt søtt og udefinerbart i stedet. Jeg tror at dersom du er en av dem som har masse fruktte stående i hyllen, som du ikke helt vet hvordan du skal bli kvitt, så er dette en løsning. (Dårlig frukt og bærte får gjerne billig "saftsmak". Sånt kan brukes, men som sagt - bland det ut.) Lapsang balanserer fruktelementet, men uten å gi deg følelsen av at huset ditt brenner ned. Jeg er en evig entusiast for kardemomme, og den også jevner ut og skaper mer spenning i saftsmaken, slik at den blir fyldigere og mindre vammel. Og til sist, rooibos med hasselnøtt, som sikkert ikke er veldig lett å få tak i med mindre du har en lokal tebutikk, søter det hele og gir teen den fantastiske ettersmaken av noe jevnt, søtt og litt krydret. Mhm, resultatet var vellykket og alle likte den.

* Indian spice, både i poser og i løste, får en først og fremst tak i i Sverige, ettersom Norge ikke lenger selger. Løsteen har en langt mer påtrengende smak av røde frukter og bær enn poseteen, som først og fremst smaker og lukter krydder, særlig kardemomme.

4 comments:

 1. Bålte høres veldig deilig ut! Jeg ante ikke at det fantes! Må prøves. Noe sier meg at den ikke er tilgjengelig på Rema/Rimi/Kiwi?
  Skal du hente presanger i Bergen senere i måneden forresten?

  ReplyDelete
 2. Den kan tenkes å finnes, jeg vet faktisk ikke. Hvis ikke kan du jo ta en snartur innom kjøttbasaren, de har en ganske god lapsang der. (dessuten, hvis du er heldig, får du det i en hvit pose med en katt på.) For det må prøves, det er fantastisk om du liker røyksmak!

  Oj! Presanger! Så kjekt! Kjempekjekt! Men jeg vet ærlig talt ikke når jeg kommer hjem, jeg har ingen anelse om det blir veldig snart eller ikke før om lenge. Alt avhenger av om jeg greier å skaffe meg en sommerjobb, og i så fall hvilken by det blir i. Jeg skal holde dere oppdatert.

  ReplyDelete
 3. Røyksmak er jomjom! Men ingen hastverk med henting av innpakkede ting&tang; vi kan jo bare sette frimerke på, å sende pakker i posten er noe av det gøyeste. Håper Dagen blir strålende! :)

  ReplyDelete
 4. hm. Det viser seg faktisk at bålte er ikke lett å få fatt på i dagligvarebutikker i Norge - men hvem vet hva! Sverige har mer peil på te enn hva Norge har, og der kan en få all te en måtte drømme om, i små og ferdigpakkede poser. Barenaked Ladies burde synge om det.

  ReplyDelete