Wednesday, August 8, 2007

gratis te

Det har gått opp for meg at sørgelig få mennesker i Norge vet at vi har te voksende som ugress. Folk, forstandige folk, bruker masse penger på teblomster som de strengt tatt ikke trenger å gå lengre enn ytterdøren sin for å få tak i. Jeg snakker selvsagt om kamilleblomster.

Jeg har derfor besluttet å poste et bilde av en kamilleplante på dens originale vokseplass.

Sånn ser kamille ut:Planten er grønn og har en lysegrønn knopp som likner blomsterkjernen til f.eks. prestekrager, bortsett fra at disse ikke har hvite blader rundt. Den vokser helst i grøftekanter og liknende - du finner den ganske sikkert i sprekkene i asfalten din ved nærmeste busstopp. Plukk en blomsterknopp og gni mellom fingrene - du kjenner kamilleduften med en gang.

Om du nå er en av dem som bruker penger på kamillete - plukk heller noen blomster. Roten er seig som fy, så sjansen for at du ender opp med hele planten er ganske stor. Det gjør ingenting! Ta plantene med deg hjem, skyll vekk jorden og klipp av roten. Legg plantene på en avis, sett dem helst mørkt og litt kjølig. (har du en kjellerbod, for eksempel?) For så vidt funker det også å legge en avis til over igjen. La det stå i kanskje to eller tre dager, og klipp deretter blomstene opp i passe tebiter. Vips, du har kamillete, og du har kanskje til og med gledet en gartner ved å fjerne litt ugress.

Kamillete er beroligende, krampeløsende, grønn og veldig sunn. (mitt tips; bland med litt karvefrø. Ekstra god te.) Kos deg.

No comments:

Post a Comment