Monday, January 8, 2007

Glad i Te?

Er du blant dem som er glad i te, men bare så lenge den ikke er bitter, sur og kald, i det hele tatt ekkel? Er du blant dem som har gått i engelskmennenes felle, de som offisielt er teeksperter, og som alltid koker opp vann og heller over teblader (eller teposer, alt ettersom). Eller kanskje du er blant de som tror at te bare kan bli god dersom du bruker superdyr fancy te fra spesialbutikk, helst kjøpt nettopp i England? I så fall skal jeg lære deg hvordan du kan lage fantastisk te av Lipton Earl Grey. (egentlig, helst Twinnings. Men det er kanskje en personlig favoritt.)

Denne teen passer absolutt best hvis du skal ha tebesøk eller skal lage store mengder te – den er lettest å lage i store porsjoner og kan ta litt tid.

Du trenger:

En kjele med lokk og kaldt vann, eller aller best en stilig tekanne til å varme opp vannet. Glem vannkokeren!

Noen teposer, blader eller hva det måtte være: doser som vanlig, en tepose pr. Kopp og en ekstra i potten. Se post for gode oppskrifter hvis du vil være kreativ!

Og så, viktigst; tid. Et sted mellom 15 og 60 minutter er bra.

60 min. Versjonen: (absolutt best. Anbefales å prøves, også når du ikke liker te!)

Fyll kannen eller kjelen med så mye vann som du vil ha te, anbefales en liter eller to. For halvannen liter bruker du omtrent fire teposer. Etterpå putter du teen i vannet – kaldt – og skrur på ovnen på SVAKESTE varme. La kjelen stå og varme seg sakte, uten noen forstyrrelse de første tyve minuttene, så kan du sjekke en gang innemellom. Vannet skal IKKE koke, men varmes sakte opp til det begynner å ryke litt, og så helst holdes på den varmen lenge. Jo lengre tid, jo mer smak – og merk deg, ingen bitterhet. Genistreken ved dette er nemlig at garvesyren som vanligvis gjør te bitter og udrikkelig som lunken, knapt nok utløses. I stedet får du smaken som teen skal ha uforminsket og helt ren. Ettersmaken blir aromatisk og rund, en smak som ruller i munnen lenge etter første slurk.

Du kan også gjøre dette langt raskere, hvis du egentlig bare vil ha en kopp te til deg selv med en gang, eller du fikk uventet tebesøk. Du trenger akkurat de samme ingrediensene, og du gjør akkurat det samme, men nå skrur du ovnen opp på middels til sterk varme. Følg nøye med, for når teen når det varme punktet må du ta kannen av varmen. Sørg for å ha et skikkelig lokk som holder varmen inne, og la det stå i mellom fem og ti minutter, jo lengre jo bedre. Hvis varmen går ut, hold den ved like på svakest varme, men ikke for lenge!

Med denne tetrekkingsmetoden finnes det triks som kan fortelle deg om du nærmer deg ferdig, en soleklar fordel. Når teposene eller bladene skaper en lite, hvitt skum vet du at det er varmt nok. Blir det for varmt, forsvinner dette skummet og teen blir bitter (aner ikke om det er en sammenheng.) Hvis teen derimot får roe seg, uten mer varme, glir skummet langsomt bort og du vil kjenne på lukten at teen er bra. Kos deg.

No comments:

Post a Comment